2011. január 28., péntek

Nyers "kenyérke"

Élő étel finomság, ropogtatni való salátához...

Hozzávalók:
  • 200 g napraforgómag
  • 6-8 datolya vagy mazsola
  • 2 dl víz
  • 300 g póréhagyma (vagy zeller)
  • 2 fokhagymagerezd
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 tk. só
  • 150 g lenmag
  • 2-2 tk koriander és kömény

Elkészítés:

Előző este beáztatod a napraforgómagot és a datolyát/mazsolát.

A napraforgót jól átmosod és lecsöpögteted. Megtisztítod a póréhagymát (vagy zellert), a vöröshagymát és a fokhagymát és feldarabolod, majd a datolyával/mazsolával és az ázóvizével együtt pürésíted. Majd hozzáadod a megőrölt lenmagot-koriandert-köményt. Legvégül belekevered a napraforgómagot. Hagyod fél-egy órát állni, majd sütőpapíron elteríted kb 1 cm vastagságban. Így szárítod kb. két napig (vagy amíg nem lesz olyan, mint a keksz, jó ropogós. Amikor kicsit megszáradt, de még nem törik, akkor érdemes tetszőleges darabokra vágni; illetve mivel sütőpapíron van, nem árt néha megfordítani.

TIPP: aszaló géppel a művelet sokkal gyorsabb és egyszerűbb. Az pl. nem is tapad le.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése