Hozzávalók:
- 200 g szójabab
- víz
- 2 kk. keserűsó (10 g) (magnézium-szulfát) - tofu előállításához
1, A szójababot hideg vízben alaposan megmossuk, majd 1, 5 liter vízben 10-12 órán keresztül áztatjuk. Ezután leöblítjük.
2, Egy liter vizet felteszünk melegedni egy kb. 5 literes lábosba. Közben a babot 1 liter vízben alaposan elturmixoljuk, majd tésztaszűrőre öntve a levét a melegedő vízbe szűrjük.
3, A szűrőn visszamaradt sűrű részt ismét elturmixoljuk 1 liter vízzel, majd az egészet a meleg oldathoz öntjük. Állandó kevergetés mellett, lassú tűzön a forrástól számított 15 percig főzzük.
4, Egy legalább 3 literes edénybe helyezett tésztaszűrőre nagyon finom szűrővásznat teszünk. Ezen szűrjük le a forró szójatejet.
5, A visszamaradó szilárd részt 0,75 liter hideg vízzel összekeverjük, majd az előzőhöz hasonlóan a szójatejhez szűrjük. Nagyon alaposan kinyomkodjuk. Az így kapott nedves dara az okara.
6, A szójatejet visszaöntjük a lábosba, és újra felforraljuk.
7, A keserűsót 1 dl vízben feloldjuk.
8, A szójatejhez keverjük a keserűsó oldatot. Lefedjük, és kb. 10 percig pihentetjük.
9, Egy egyenes fenekű szitára sűrű szűrővásznat helyezünk, majd ráöntjük a kicsapódott keveréket.
10, A szűrővásznat ráhajtogatjuk a tofura. Egy szitába illő méretű tányérral lefedve, és arra súlyt helyezve néhány órán keresztül sajtoljuk.
11, A tofut éles késsel kockákra vágjuk, és üvegbe rakva, víz alatt tároljuk hűtőszekrényben.
Megjegyzés:
Ha nincs kedvünk a TOFU készítésével vesződni ez a recept igen értékes, ha házi készítésű szójatejet készítünk rendszeresen, melyet karob porral különlegessé tehetünk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése