2011. január 25., kedd

Szójatej, tofu és okara előállítása

Hagyományos japán recept. A különbség csak annyi, hogy Ők a tofu házi készítésénél a szójatúró kicsapására egy tengeri sóból készült "nigari" elnevezésű készítményt használnak. A recept Szigeti Zsuzsa Hús nélkül szójából című, csak és kizárólag a Piaconline.hu oldalain elérhető szakácskönyvéből való.

Hozzávalók:
  • 200 g szójabab
  • víz
  • 2 kk. keserűsó (10 g) (magnézium-szulfát) - tofu előállításához
Elkészítés:
1, A szójababot hideg vízben alaposan megmossuk, majd 1, 5 liter vízben 10-12 órán keresztül áztatjuk. Ezután leöblítjük.

2, Egy liter vizet felteszünk melegedni egy kb. 5 literes lábosba. Közben a babot 1 liter vízben alaposan elturmixoljuk, majd tésztaszűrőre öntve a levét a melegedő vízbe szűrjük.

3, A szűrőn visszamaradt sűrű részt ismét elturmixoljuk 1 liter vízzel, majd az egészet a meleg oldathoz öntjük. Állandó kevergetés mellett, lassú tűzön a forrástól számított 15 percig főzzük.

4, Egy legalább 3 literes edénybe helyezett tésztaszűrőre nagyon finom szűrővásznat teszünk. Ezen szűrjük le a forró szójatejet.

5, A visszamaradó szilárd részt 0,75 liter hideg vízzel összekeverjük, majd az előzőhöz hasonlóan a szójatejhez szűrjük. Nagyon alaposan kinyomkodjuk. Az így kapott nedves dara az okara.

6, A szójatejet visszaöntjük a lábosba, és újra felforraljuk.

7, A keserűsót 1 dl vízben feloldjuk.

8, A szójatejhez keverjük a keserűsó oldatot. Lefedjük, és kb. 10 percig pihentetjük.

9, Egy egyenes fenekű szitára sűrű szűrővásznat helyezünk, majd ráöntjük a kicsapódott keveréket.

10, A szűrővásznat ráhajtogatjuk a tofura. Egy szitába illő méretű tányérral lefedve, és arra súlyt helyezve néhány órán keresztül sajtoljuk.

11, A tofut éles késsel kockákra vágjuk, és üvegbe rakva, víz alatt tároljuk hűtőszekrényben.


Megjegyzés:
Ha nincs kedvünk a TOFU készítésével vesződni ez a recept igen értékes, ha házi készítésű szójatejet készítünk rendszeresen, melyet karob porral különlegessé tehetünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése